luni, 16 noiembrie 2015

ȘTIINȚA POLITICĂ ȘI SOCIETATEA ÎN SCHIMBARE

(Cuvânt de deschidere cu ocazia conferinței științifice internaționale dedicate aniversării a 20 de ani de la înființarea Facultății Relații Internaționale Științe Politice și Administrative. Chișinău, 13 noiembrie 2015)


Procesele de schimbare au marcat parcursul Republicii Moldova de la începuturile sale şi până în prezent. Desfășurate sub lozincile democratizării şi liberalizării, transformările politice din a doua jumătate a anilor 80 a secolului trecut, din fosta URSS au culminat cu deschiderea sistemului politic, proclamarea independenței și schimbarea regimului politic. Aceasta la rândul său a declanşat un șir de reforme cu caracter modernizator care au cuprins toate domeniile vieţii sociale. În practică, însă, nu toate schimbările au dat rezultatele așteptate. Modernizarea politică a fost şi rămâne marele proiect de viitor a societăţii din Republica Moldova. Ancorată în realitățile prezentului, valorificând experiența trecutului, rămânând, totodată prospectivă, în esența sa, analiza societății angajate în schimbare constituie un demers științific cu un puternic potențial aplicativ.
Ştiinţa politică din Republica Moldova, reabilitată și plasată la locul firesc pe care trebuie să-l ocupe într-o societate modernă, are misiunea să acorde suportul teoretic și metodologic necesar inițierii și desfășurării proceselor de schimbare politică.  Facultatea Relaţii Internaţionale Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat din Moldova a fost unul din centrele importante care au stat la bazele constituirii şi afirmării ştiinţei politice din ţară.
La etapa actuală, Facultatea Relații Internaționale Științe Politice și Administrative  dispune de un potențial științific și didactic semnificativ atât pentru formarea specialiștilor de înaltă calificație, cât și pentru elaborarea suportului teoretic necesar promovării reformelor. În prezent, facultatea pregătește cadre la trei specialități: politologie, relații internaționale și administrație publică. Studiile de licență sunt completate cu cele de master, care, la ora actuală, oferă 7 programe diferite: Analiză și consiliere politică, Management politic și electoral, Politici si servicii publice, Resurse umane si politici de personal, Studii Diplomatice, Studii Europene, Studii de americanistică. Pentru specialitățile „Administrație publică” și „Relații Internaționale” învăţământul este organizat și în forma de studii cu frecvenţă redusă.  Astăzi la facultate își urmează studiile circa 900 de studenți și masteranzi.
Procesul didactic este asigurat de cele două departamente ale facultății: Departamentul Științe Politice și Administrative și Departamentul Relații Internaționale. În cadrul departamentelor facultății activează peste 60 de cadre didactice, dintre care 7 persoane au gradul științific de doctor habilitat și titlul de profesor universitar, iar peste 30 posedă gradul de doctor în științe și titlul de conferențiar.
Un motiv de mândrie și de speranță, în același timp, sunt absolvenții noștri, care se regăsesc astăzi în majoritatea instituțiilor publice din Republica Moldova, dar și în cadrul unor prestigioase organizații internaționale. Impresionante sunt și cercetările profesorilor facultății. Ca regulă, ele reflectă probleme actuale cu care se confruntă societatea. Important este ca acest potențial să fie valorificat la maxim. Absolvenții FRIȘPA să-și găsească locul în instituțiile statului, formațiunile politice sau structurile societății civile, selectați pe baza criteriilor de meritocrație și integritate morală, dar nu după aderența la o forță politică sau alta. Iar, recomandările și concluziile, care se conțin în studiile realizate de profesorii noștri să servească drept suport pentru elaborarea și promovarea politicilor.
Aniversarea a 20 de ani a Facultăţii Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative este un bun prilej pentru evaluări şi trasarea de noi obiective. Conferinţa științifică internațională dedicată acestui eveniment a reunit reprezentanţi de seamă ai mediului academic și de cercetare, funcţionari publici, politicieni, care au pus în discuţie problemele modernizării politice a Republicii Moldova, aspecte legate de reformarea administraţiei publice în contextul eforturilor de europenizare a ţării, precum şi promovarea intereselor pe plan internaţional prin stabilirea relaţiilor de colaborare cu alte state şi asigurarea securităţii naţionale.
            Comunicările participanţilor şi discuţiile se vor desfăşura în cadrul sesiunii plenare şi în atelierele de lucru. Reieșind din obiectivele urmărite, dar și din tematica conferinței, materialele prezentate au fost sistematizate pe următoarele direcții principale:   
·         Ştiinţa politică şi modernizarea societăţii;
·         Problemele actuale ale administraţiei publice în contextul europenizării Republicii Moldova;
·         Colaborarea internaţională - factor important în modernizarea societăţii;
·         Asigurarea securităţii naţionale a Republicii Moldova în contextul transformării relaţiilor internaţionale.
Atribuirea conferinţei statutului de for ştiinţific internaţional a permis abordarea subiectelor şi dintr-o perspectivă comparată, cadru adecvat unui schimb de experienţă cu impact teoretic şi aplicativ. Ne bucurăm că printre participanții și autorii care și-au prezentat studiile pentru conferință se regăsesc reprezentanții mediului academic și ai organismelor internaționale din mai multe țări: Austria, China, Georgia, Israel, Kazahstan, Pakistan, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Ucraina.
Un asemenea proiect cum este conferința științifică internațională necesită contribuția mai multor persoane. Mai întâi de toate, îmi exprim gratitudinea pentru suportul și asistența care am avut-o din partea conducerii Universității de Stat din Moldova și personal a domnului rector Gheorghe Ciocanu, doctor habilitat, profesor universitar. Cuvinte de mulțumire se cuvin adresate șefilor de departamente din cadrul facultății, doamnei Valentina Teosa, doctor habilitat, profesor universitar, șef Departament Relații Internaționale și domnului Igor Bucătaru, doctor în științe, conferențiar universitar, șef Departament Științe Politice și Administrative pentru implicare și buna cooperare în organizarea și desfășurarea conferinței.  
 În final, dar nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc tuturor participanților la conferință pentru sprijinul entuziast acordat acestui proiect. Fiecare contribuție se înscrie într-o perspectivă teoretico-aplicativă și își propune să prezinte, în mod sintetic, elemente de reflecție pertinente. Sperăm că materialele conferinței științifice internaționale ”Știința politică și societatea în schimbare” vor servi drept suport teoretic și metodologic pentru toți cei interesați de problemele tranziției politice spre democrație.
  Urez succes lucrărilor Conferinței!

Alexandru Solcan, doctor în științe, conferențiar universitar
Decan Facultatea Relații Internaționale Științe Politice și Administrative,
Universitatea de Stat din Moldova


Teoria „Spirala tăcerii” și basarabenii

  Efectele politice descrise de teoria „Spirala tăcerii”, de obicei, se fac mai bine simțite în alegeri. Dacă politicienii promit și nu se ț...