joi, 15 martie 2012

De la Bâc la Tamisa sau în căutarea unui sistem electoral adecvat.


De la Bâc la Tamisa sau în căutarea unui sistem electoral adecvat.

Continuăm cu insistență să producem mai multă politică decât putem consuma.
Pe fundalul agitației legate de (ne)alegerea șefului statului, când totul pare că se mișcă pentru ca nimic să nu se schimbe, a fost lansată o inițiativă legislativă foarte importantă. Privește modificarea sistemului electoral, iar prin urmare, și modalitatea de accedere și de exercitare a puterii politice.
Pe lângă multitudinea de chestiuni importante pe care le condiționează un model electoral, fie funcționarea unui regim politic democratic sau legitimarea puterii politice, în esență, răspunzând la întrebarea ”Cum alegem?” (în sens de mecanism), de fapt abordăm o problemă politică primordială: ”Pe cine alegem?”. De aici și practica celor angajați în modificarea sistemelor electorale, care sfârșesc, ca regulă, prin adoptarea modelului perceput de ei ca fiind în avantajul lor imediat. Republica Moldova pare a nu fi o excepție.
Avem nevoie de un nou sistem electoral! Indubitabil! De ce, totuși, anume acum? De unde atâta insistență?
Cel puțin pot fi lansate două ipoteze. Prima, unii actori politici mai prevăzători, în eventualitatea anticipatelor își pregătesc terenul pentru o poziționare cât mai favorabilă.
A doua, încercarea de-a adopta o lege importantă în surdină. Societatea preocupată de subiectul în derulare - cel cu alegerea președintelui - va aborda problema dată drept una minoră și mai puțin importantă, iar de aici și șanse sporite de-a adopta un proiect dorit.
Ne putem trezi într-o bună zi cu proiectul de lege pe agenda ședinței parlamentului sau poate chiar și adoptat.
Un comunicat de la serviciului de presă al parlamentului vine să ne ”liniștească”. Prim-vicepreşedintele Parlamentului de la Chișinău a avut în data de 14 martie 2012 o întrevedere cu Andrew Young, şeful reprezentanţei din Moldova a Institutului Democrat National (NDI) din Statele Unite ale Americii. Mai aflăm că dl. Andrew Young s-a arătat interesat de subiectul acestei iniţiative legislative, afirmând că știe ”la modul practic sistemul de circumscripţii uninominale, în care a câştigat de multe ori alegerile, fiind politician în Marea Britanie”.
Probabil, după cum li se vede unora de pe malul Bâcului, cea mai mare similitudine cultură politică de la noi o are anume cu cea de pe malul Tamisei, adică cu cea britanică. O fi! Te pui …?
Credem, totuși, că șeful oficiului NDI din Republica Moldova se va ține de cuvânt și va ”contribui la o dezbatere cât mai serioasă şi mai largă a iniţiativei privind alegerea deputaţilor prin vot uninominal în mediul politic şi cel de experţi din Republica Moldova”. Poate măcar la capitolul ”tinere de cuvânt” și ”asumarea responsabilității pentru ceea ce spui” britanicii nu seamănă cu noi.
Speram că așa și se va întâmpla. Se vor organiza dezbateri publice cu antrenarea reprezentanților partidelor, societății civile, a instituțiilor și a persoanelor competente. Decizia adoptată, deși una politică, va fi una cumpătată și rezonabilă, în baza celui mai larg consens.
Pare neverosimil? Mai știi!?
Te pui cu noi, cei de pe malul Tamisei, pardon, Bâcului?

miercuri, 14 martie 2012

Ce vor comuniștii?

Ce vor comuniștii?

(Suport pentru studiu analitic)

Pentru orice partid politic sarcina fundamentală este acapararea și menținerea puterii cu scopul promovării politicilor ca formă de manifestare a intereselor.

La nivel operațional politicele se promovează prin strategii și tactici.

Politici = Strategii + Tactici.

Scopul PRCM: revenirea la putere.

Obiective strategice: - întărirea rândurilor;

- subminarea AIE 2;

- lărgirea câmpului de manevră.

Obiective tactice: - mobilizarea adepților și demonstrarea unității partidului;

- exercitarea presiunii asupra Puterii;

- formarea noilor Alianțe.

Obiectivele tactice sunt realizate prin intermediul tehnologiilor politice. La moment pot fi identificate mai multe proiecte elaborate de către tehnologii politici ai PCRM, unele în derulare altele abia prind contur:

- Proiectul ”Congresul civic”. Obiective: mobilizarea susținătorilor, întărirea rândurilor, exercitarea presiunii asupra puterii.

- Proiectul ”16 martie”. Obiective: mobilizarea susținătorilor, demonstrarea unității fracțiunii (prin prezentarea semnăturilor tuturor deputaților comuniști privind demiterea Președintelui Parlamentului și votarea moțiunii de cenzură), lărgirea spațiului tactic de manevră, (posibilitatea revenirii la ședințele Parlamentului).

- Proiectul Dodon” (cel mai probabil cu implicarea factorului extern). Obiectiv: reconfigurarea spațiului politic prin ademenirea unor aliați, subminarea AIE 2.

Ce vor comuniștii este cât de cât clar.

Ce oferă Alianța?

Încercarea de-a rezolva problemele de la același nivel de gândire și acțiune care le-a creat.

Pierdere de timp!

Teoria „Spirala tăcerii” și basarabenii

  Efectele politice descrise de teoria „Spirala tăcerii”, de obicei, se fac mai bine simțite în alegeri. Dacă politicienii promit și nu se ț...