joi, 5 decembrie 2013

Diagnostic existențial


           Un diagnostic al guvernării de la Chișinău a fost anunțat astăzi în plenul Curții Constituționale. El vine de la dl. Alexandru Tănase.
            Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova a fost surprins de lipsa totală de interes din partea principalelor puteri din stat, care nu s-au grăbit să-și delegheze reprezentanții la dezbaterile de astăzi pe marginea sesizării legate de art. 13 din Constituția Republicii Moldova.
            Deliberările ce vizau subordonarea Centrului Național Anticorupție, își amintea dl. Alexandru Tănase, a făcut sala neîncăpătoare. Erau de față reprezentanților tuturor puterilor din stat.
           Controlul asupra Centrului Național Anticorupție rămâne o problemă existențială pentru puterea de la Chișinău!”!!!
            Mai bine nu poate fi spus!
            Specialiștii afirmă, că un diagnostic corect este cheia unui tratament reușit. Vreau să cred că, pacientul nostru mai are șanse.
            Totul depinde, și, de noi, de presiunea exercitată asupra guvernării.
            Depinde de verticalitatea noastră! O mai avem oare?
            Asta este întrebarea! Una, tot, existențială. De data aceasta pentru noi. 
            De altfel, ca și răspunsul la ea.


duminică, 1 decembrie 2013

Descinderea în forță ca tehnologie politică

(ipoteze pentru un studiu analitic)
Prin evenimentele din 7 aprilie 2009 de la Chișinău, Kremlinul vroia să rezolve două obiective. Primul, să-l ”învețe minte pe Voronin pentru neascultare (în urma ne semnării planului Kozak), prin demonstrarea ineficienței lui de a face față situației. Al doilea obiectiv, era de a compromite protestele, care se pregăteau și puteau ușor trece într-o revoluție orange. Moscova preluase inițiativa.
Dar, la Chișinău, lucrurile n-au mers în conformitate cu planul elaborat de tehnologii politici de la Kremlin. Poate Voronin s-a temut, dezamăgindu-l pe Putin a câta oară... Poate opoziția a dat dovadă de un comportament neașteptat... Până la urmă, s-a ajuns la votul de aur, care așa și nu a fost găsit, iar lucrurile la Chișinău au luat o turnură mai puțin convenabilă Moscovei.
Acum, în 2013, pentru a menține Ucraina în zona intereselor sale Putin i-a promis lui Ianukovici marea și sarea. Era clar, că Ucraina va fi o povară prea grea pentru Rusia poate, chiar, una imposibilă - o valiză fără mâner.
Pentru a stăpâni situația Rusia era interesată ca în țara vecină lucrurile să scape de sub control. A fost aplicată tehnologia descinderii în forță. 
Acțiunile trupelor speciale din noaptea de 29 spre 30 noiembrie 2013 de la Kiev nu aveau alt scop decât să sfideze opinia publică! 
Era evident, că un asemenea comportament al autorităților va leza demnitatea cetățenilor și va stârni indignarea, chiar, și a celora care nu aveau de gând să iasă în stradă, iar numărul protestanților va crește.
Scenariu cunoscut: în fața maselor revoltate sunt plasați provocatori, care fac ca evenimentele să scape de sub control. Furia mulțimii naște acțiuni, care compromit toată mișcarea proeuropeană a ucrainenilor. Acum, probabil, pe toate canalele, vom vedea în toată goliciunea mânia răzbunătoare a mulțimii dezlănțuite, care este la fel de urâtă și condamnabilă.
Destabilizarea situației poate avea două finalități.
Prima, acțiunile pe alocuri ilegale, actele de huliganism și vandalism inevitabile unor asemenea proteste deschide calea unui regim autoritar care obține legitimitate la o mare parte a populației. Astfel, Ucraina rămâne pe o perioadă îndelungată sub influența Rusiei, iar Putin va putea spune, că promisiunile sale n-au fost înțelese corect de către liderul de la Kiev. S-a mai întâmplat!
Cel de-al doilea scenariu posibil, constă în faptul că Ianukovici va fi nevoit să cedeze. Cu sau fără el, Ucraina merge spre Europa. Așa cum așteptările unei populații cu o mentalitate paternalistă sunt foarte mari, decepțiile sunt inevitabile. De situația creată vor beneficia adversarii eurointegrării atât din Ucraina, cât și din afara ei. Va urma valul invers, care va aduce la Kiev forțe, ce vor încerca să schimbe vectorul geopolitic al țării.
 Ambele scenarii favorizează Moscova, deşi primul va fi, desigur, unul preferabil pentru Kremlin. Vom trăi și vom vedea, că doar despre ipoteze vorbim.

P.S. Imaginea reprezentativă: Salvador Dali "Presimţirea războiului civil". Este doar o presimţire!


Teoria „Spirala tăcerii” și basarabenii

  Efectele politice descrise de teoria „Spirala tăcerii”, de obicei, se fac mai bine simțite în alegeri. Dacă politicienii promit și nu se ț...