marți, 27 februarie 2018

Tehnologiile manipulării sau scenarii pentru un detectiv cu amenințări

          Preambul. Începutul nu prevestea neapărat un scenariu cu finalități manipulatorii. Acțiunea se desfășoară în Parlament. Deputații sunt în ședință. La tribună iese un deputat, din cei care fac asta foarte rar. Putea fi și o deputată. Nu dăm nume. Pentru deputat (-ul; -a) respectiv(ă), politica nu reprezintă nici o profesie, nici o vocație. El (ea), ca regulă, este un (o) profesionist(ă) în domeniul din care vine (muzică, sport, agricultură, treburi casnice etc), dar, deseori, habar nu are despre esența proiectelor ce se discută în comisiile parlamentare sau a legilor ce se adoptă în forul legislativ. 
Trebuie să recunoaștem că de prin `94 încoace niciodată nu am dus lipsă de asemenea persoane alese. Apropo, acești deputați nimeresc în Parlament, mai ales, pe liste de partid, în condițiile unui sistem electoral proporțional, conform modelul existent până nu demult la noi. În cazul sistemului uninominal, candidații vor trebui să „meargă în popor”, să discute cu cetățenii, iar pentru asta trebuie să posede anumite cunoștințe, dar și experiențe, ce țin, în primul rând, de gestionarea treburilor publice, precum și abilități, cel puțin, elementare de comunicare.
            Tema și personajele. Dar, să revenim la subiectul nostru. În cazul dat, este vorba de un deputat, care mai întâi de toate este un sportiv de performanță, practicant al genurilor de arte marțiale, băiat bine făcut, simpatic, dar fără deprinderi de comunicare în public. În plus, odată ce omul iese rar la tribună, probabil a fost copleșit și de emoții. Una cu alta, deputatul nostru, în luarea sa de cuvânt, în plenul forului legislativ a comis mai multe gafe de exprimare în limba română.
            Cum e și firesc în politică, oponenții n-au ezitat să-l taxeze și chiar să facă haz pe seama acestuia. A excelat o doamnă deputat, de specialitate - profesoară de română. Diferite site-uri de știri au făcut din asta eveniment, demonstrând într-un fel ignoranța și lipsa de cultură generală a tânărului deputat. La sigur, în subconștientul social se formaseră următoarea reprezentare: un tânăr puternic și voinic, dar corigent la capitolul „exprimarea corectă” a fost ridiculizat de o doamnă, care vorbește bine româna, dar slabă sub aspect fizic, dacă e s-o comparăm cu tânărul deputat, bineînțeles. „Cum nu-i e frică?”, mai în glumă, mai în serios, s-au întrebat retoric unii dintre concetățenii noștri. Prin urmare, opinia publică deja era pregătită pentru ce avea să urmeze.
            Intriga. Părea că evenimentul s-a epuizat. Dar, băieții ageri din opoziție au hotărât să dea lovitura și să folosească incidentul pentru a denigra și mai mult imagina deputatului, deși este clar că ținta nu era atât deputatul, cât partidul care l-a promovat în Parlament. În acest scop sunt puse în mișcare mecanismele de manipulare.
            Drept ipoteze pot servi două scenarii. Conform primului scenariu, experții în manipulare din tabăra deputatei, fără ca aceasta să știe, pun la cale un apel telefonic ce conține amenințări în adresa doamnei, știind bine că doamna va face, cum e și normal, mare tărăboi din asta. Al doilea scenariu este mai uman. Conform acestuia, doamna este prevenită că va fi sunată la telefon și șantajată.
            Reflecții pe marginea intrigii sau „Cui convine?”. Asta-i întrebarea. Puțin probabil ca amenințările telefonice să fi fost puse la cale de către deputatul practicant de karate și kickboxing. Era la mintea cocoșului să anticipezi că bănuielile vor cădea exact pe el. De aceea nu era în interesul parlamentarului să se lanseze în amenințări telefonice. Mai ales, știind năravul și caracterul doamnei, era previzibil și comportamentul acesteia. Desigur, telefonul putea să vină și din partea unui susținător înflăcărat al sportivului, fără știrea celui din urmă. Dar aceasta variantă pare și mai puțin probabilă.                  
             Deznodământul. Mai degrabă a fost aplicat unul din cele două scenarii descrise mai sus. A doua zi, doamna declară că a fost sunată și amenințată, iar site-urile, bloggerii, formatorii de opinie din dotare au preluat știrea și au tirajat, „rugumat” și analizat „incidentul” cum au putut. Imediat a fost alertată opinia publică, procuratura, ambasadele și partenerii de dezvoltare. Cetățeanul credul, onest și cumsecade a compătimit-o pe deputată și, în tăcere sau la un „păhar de vorbă” cu prietenii, l-a acuzat pe sportivul dezlănțuit și tot partidul din spatele acestuia. Nu încape în mintea unui om normal că ar putea fi mințit în asemenea hal...
            Reflecții din afara cadrului. Scenariul mai presupunea că va fi inițiată o anchetă. Timpul va trece. Investigațiile de acest gen, ca regulă, se termină fără nici un rezultat. În memoria colectivă, însă, va rămâne asocierea persoanei sau a formațiunii respective cu șantajul criminal.
            Sfârșitul. Asta-i cam toată tehnologia. Primitiv? De acord! Dar, judecând după reacții o parte din public chiar a luat amenințarea pe bune. Sper că băieții din regie au mers pe cel de-al doilea scenariu și n-au stresat deputata, care, totuși, este o doamnă. Mai ales că, a doua zi, sărbătoream Dragobetele, iar în această zi băieții sărută, da nu sperie fetele.

Teoria „Spirala tăcerii” și basarabenii

  Efectele politice descrise de teoria „Spirala tăcerii”, de obicei, se fac mai bine simțite în alegeri. Dacă politicienii promit și nu se ț...