marți, 21 octombrie 2014

Jocurile democrației infantile


              De-a alesul. Alegerile fac parte din jocul democratic autentic. Aplicate la nivelul societății și vizând structurile de putere, alegerile sunt parte a drepturilor politice. Întreaga istorie a civilizației occidentale din ultimele secole a fost marcată de lupta pentru drepturile politice ca mijloc de obținere și asigurare a celorlalte drepturi. Abia din jumătatea a doua a secolului trecut putem vorbi de o veritabilă emancipare politică. Societățile avansate au renunțat la toate formele de discriminare politică, extinzând dreptul la vot asupra tuturor cetățenilor.
            Campania electorală, care anticipează alegerile propriu-zise, este perioada celei mai intense concurențe între cei care se vor aleși. La nivel național noi alegem liste cu oameni, propuse de către partide, sau candidați independenți. Concurenţii electorali încearcă mai multe strategii pentru a câștiga simpatia cetățenilor și a le obține adeziunea și, prin urmare, votul. Într-o formă sintetizată acestea pot fi reduse la două.
            Liber la pomană. Una din posibilități este să schimbi cu adevărat lucrurile în bine. Pentru asta sunt necesare diverse resurse, inclusiv cele temporale. Este la îndemâna actorilor aflați la guvernare. Dar, după cum menționam, necesită timp. În campania electorală propriu-zisă această strategie este mai puțin utilizată. Resursele temporale sunt limitate, iar reformele autentice şi eficiente durează. Elemente din strategia dată pot fi utilizate prin adoptarea unor măsuri populiste, care pe termen scurt pot prinde la anumite segmente de electorat. Vorbim despre majorările ad-hoc de salarii, pensii, indemnizații, inițierea unor proiecte vizibile, care fac bine la imagine. Pomeni electorale, care au efect de impact. Importanţa lor asupra proceselor social-politice se termină, de regulă, odată cu irosirea sumelor alocate, dar prind bine la mentalitatea paternalistă.
            Ingredientele manipulării electorale. Cealaltă metodă vine în completarea primei. Dacă nu poți schimba lucrurile, atunci schimbi părerea cetăţenilor despre ele. Rețeta este simplă. Ai nevoie de oameni potriviți şi de resurse mediatice și financiare, bineînțeles. Oameni potriviți se găsesc oricând. La situația materială în care se află astăzi jurnaliștii, scriitorii, profesorii universitari – nu este o problemă. Sunt utili și cei care și-au făcut din servitute o meserie. Pe aceștia îi găsești oriunde, inclusiv în sectorul asociativ. E mai bine să ai propriile resurse mediatice sau unele apropiate (mai bine foarte apropiate). Toate aceste ingrediente se pun într-un cazan sau cratiță mare. Se adaugă resurse financiare după cum îţi permite buzunarul. De dorit euro, dar merg și dolarii, precum și leii moldovenești. Cu cât mai mulți cu atât mai bine. Se presară cu diferite slogane mobilizatoare. Totul se amestecă bine. Produsul obținut este servit cetățeanului zilnic, în porții mari. Se mai practică și mersul în popor. Dar asta s-a banalizat deja.
            Porția de optimism. De data aceasta doza necesară de optimism vine de la Centrul Monitorizare şi Control Trafic al Serviciului Tehnologii Informaţionale al Ministerului Afacerilor Interne. Aflăm că doar în trei luni bugetul de stat a fost suplinit din amenzile rutiere cu vreo 20 de milioane de lei. Nu avem datele statistice despre alte trei luni, pentru a face comparație. Dar cu siguranţă este o performanță. Avem și creșteri! Recunosc cu „mândrie” că este și aportul meu la asta. Dacă e să analizezi, pe de o parte, pentru ce încălcări sunt penalizați șoferii și, pe de altă parte, care sunt adevăratele cauze ale accidentelor, îți dai seama că nu are nimic una cu alta. Recunosc, aici îmi vine greu să fiu nepărtinitor.
              Piciorul și politica. Voronin preferă varianta: agață totul! Se dorește cu un picior în Uniunea Europeană și cu altul în cea Vamală. Deși în momentele decisive şi-a băgat piciorul și în una, și în alta. Și aceasta este un mod de a face politică. Au mai încercat și alții, dar nu le-a mers. Au rămas betegi. Lucru paradoxal: orice ar face V. Voronin – prinde la electorat. Ar trebui să recunoaștem: avem un electorat cu totul deosebit.
            Clipa de sinceritate. Președintele PLDM a recunoscut că declarația despre candidatura lui Iurie Leancă la postul de premier din partea partidului pentru scrutinul din 30 noiembrie 2014 a fost sugerată de către partenerii europeni. Sinceritatea nu a durat mult. În scurt timp după aceea mărturisirea a fost ștearsă de pe pagina electronică a unui ziar apropiat. Mai apoi a fost reconfirmată de către liderul partidului la un post TV. Înțelegem cât îi este de greu să facă asemenea declarații. Lucru care-i face pe cârcotași să afirme că totuși ar exista o presiune din afară. Europa este cu ochii pe ei și asta ne bucură.
            Soluție: din altar la bordel. Cum vă par pozele cu liderul socialist alături de o sumedenie de preoți, purtând o icoană „făcătoare de minuni” adusă tocmai de prin Rusia? Credibil? Cu siguranţă, toți părinții socialiști, cu Marx în frunte, se răsucesc în mormânt. Adevăr spune morala unui cunoscut banc: ori scoate-ți crucea de la gât, ori acoperă-ți goliciunea. Apropo, soluția supraviețuirii este sugerată de alte poze cu candidații de pe lista aceluiași partid, care fac ravagii pe FB. Dar ce nu faci pentru o bucată de pâine? Mai ales dacă ea este chiar de deputat. De la altar la bordel este și acesta un fel de a face politică în Moldova.
            Obsesii demografice. Democrații ne îndeamnă să renaștem Moldova. Au hotărât să înceapă cu cei încă nenăscuți. Logic. Decât să ne poarte vreo 40 de ani prin pustiurile democraţiei autohtone mai bine se concentrează pe conceperea unui om nou. Urmând firul logic, următoarea campanie va fi ceva de genul: naște un democrat, salvează partidul, pardon, țara.
            Jertfele campaniei. Printr-un comunicat de presă, Comisia Electorală Centrală (CEC) ne anunță că în şedinţa de vineri, 17 octombrie 2014, a avertizat Partidul Popular Creştin Democrat pentru încălcarea legislaţiei electorale, în parte, ce ţine de desfăşurarea agitaţiei electorale până la înregistrarea sa în calitate de concurent electoral şi folosirea mijloacelor materiale neincluse în fondul electoral. Totodată Comisia a exclus din cursa electorală doi candidaţi la funcţia de deputat care, potrivit informaţiei oferite de Ministerul Justiţiei, au antecedente penale nestinse. CEC-ul nu oferă alte date, dar mai multe surse media au scris că este vorba de listele reformatorilor comuniști și liberali, iar persoanele au fost condamnate pentru escrocherie şi jaf. E tot mai greu să completezi o listă de 50 - 100 de persoane care n-ar avea probleme cu legea.
            Preocupări neelectorale. Toamna moldoveanul nu doarme. Vinul roșu e dat în beci, deja „fierbe”. Vinul alb „s-a liniștit”, degrabă se va bate vrana. Nucile au fost puse la uscat. Porumbul și seminţele de floarea soarelui au fost strânse. Roșiile-s aproape murate. Gata! Pot veni alegerile!
          Eram să uit. A rămas varza. Dar mai e timp, mai poate aștepta. Apropo de varză, am o presimțire că după alegeri va fi multă varză murată. Şi la propriu, și la figurat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facerea (Geneza)

 …Împăratul Estului i-a mângâiat pe cap și le-a spus: creşteţi, înmulţiţi-vă, băgați zâzanie şi cârmuiți! Unul - pe stânga, altul - pe dreap...