miercuri, 8 noiembrie 2017

Proiectul politic „Silvia Radu”. Reflecții la cald

           În politica de pe malurile Bâcului, prin ușa Primăriei Chișinăului, își face loc o doamnă - Silvia Radu. A intrat și s-a stabilit direct în biroul primarului general al capitalei. Judecând după reacțiile publice care au urmat, pare a fi o acțiune neașteptată și inspirată. Ținând cont că este o candidatură agreată și promovată de cei din Partidul Democrat, nu trebuie să fii profet ca să-ți dai seama că este o mișcare cu bătaie lungă.
Adevărat, Silvia Radu a candidat și în ultima campanie pentru alegerile prezidențiale, dar  acolo a făcut doar figurație. Alții erau protagoniștii. Mulți își dădeau seama de asta, de aceea puțină lume a luat-o în serios. Acum realizăm că, în acțiunile democraților, nimic nu este întâmplător, inclusiv participarea candidatului fără șanse, Silvia Radu, la prezidențialele din 2016. Mai întâi de toate, numele respectiv trebuia reactivat în memoria colectivă și, doi, în subconștientul chișinăuienilor acest nume nu trebuia să fie legat în exclusivitate de societatea Union Fenosa, unde doamna Silvia Radu a lucrat o lungă perioadă de timp. Un fel de resetare de imagine, dacă vreți, care trebuia să dea efect la timpul potrivit. Strategii au considerat că acest timp a sosit.
Prin candidatura doamnei Silvia Radu, încearcă să se prindă mai mulți iepuri. În primul rând, în fotoliul de primar general, fie el și interimar, este adus un tehnocrat, nu un membru de partid. Asta și-o doresc chișinăuienii de mai mult timp. Totodată, candidatura doamnei Radu se pliază bine peste eforturile de promovare a femeilor în politică. Această campanie este una la modă acum la noi și este susținută cu ardoare de mulți reprezentanții ai societății civile. Chișinăul nu a avut un primar-femeie de două secole. Este altceva. De aceea și atenția va fi una pe măsură. Este tocmai ceea de ce este nevoie pentru un început de carieră politică. În timp, Silvia Radu poate aduce plusvaloare oricărei garniturii politice.
Doamna Silvia Radu, probabil, va încerca să-și asume o altă imagine a femeii în politică. Fără a ține, neapărat, să ne convingă că este mai „bărbată” decât bărbații, noul primar interimar va trebui să realizeze lucruri concrete. Având susținerea principalului partid din arcul guvernării, este de așteptat că Silvia Radu va veni cu proiecte benefice pentru Chișinău, iar acest fapt o va plasa în pole position pe segmentul respectiv, în cursele electorale care urmează.
Am urmărit și primele reacții. Ele au venit din partea politicienilor și a societății civile. Nu putem spune că Silvia Radu a fost primită cu brațele deschise. Pe departe. Criticile erau previzibile. Unii le-au făcut dintr-un instinct de conservare, alții din invidie, ceilalți mânați de supărare și frustrări. Printre acestea s-au auzit și voci raționale, care recunosc că au fost folosite lacunele din cadrul legal. Cred că au dreptate. S-a făcut abstracție de ceea ce Montesquieu a numit „spiritul legii”, mergându-se pe litera ei. Totodată, reproșurile că această numire a fost posibilă grație breșelor din „legea lui Ghimpu”, care a fost croită pentru primarul Chirtoacă, sunt tardive. În politică, mai ales în perioada de tranziție, exact abilitatea de-a folosi breșele existente în cadrul legal și face, deseori, diferența, asigurând avantajul concurențial.
Acțiunile opoziției trădează, pe alocuri, multă disperare. În timp ce opoziția intransigentă mizează pe niște killeri ratați, guvernarea punctează cu fiecare mișcare. Proiectul politic „Silvia Radu” are toate șansele să fie unul de succes. La situația actuală din primăria capitalei, aceasta nici n-ar fi o misiune imposibilă. Opoziția își dă bine seama de asta și de aceea încearcă să se opună cum poate. Dar, deocamdată, o face foarte stângaci, reacționând, nu anticipând lucrurile. Asta ne dovedește încă odată că politica, dacă e s-o abordezi ca pe un joc, atunci este unul de șah, unde câștigă cel care gândește cu multe mișcări înainte.
Oricum, suntem abia la începuturile edificării unei societăți pe care ne-o dorim democratică și prosperă. Mai avem încă multe de învățat, foarte multe de făcut și o duzină de orgolii de înfrânt. Cel puțin, un lucru pare să fie însușit de toată lumea: cu fiecare zi, Republica Moldova devine alta.
06.11.2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facerea (Geneza)

 …Împăratul Estului i-a mângâiat pe cap și le-a spus: creşteţi, înmulţiţi-vă, băgați zâzanie şi cârmuiți! Unul - pe stânga, altul - pe dreap...