marți, 4 noiembrie 2014

Scenarii postelectorale cu S.F., happy-end și anticipate


          Ce va fi după? Alegerile dau mare bătaie de cap atât politicienilor, cât și cetățenilor. Mai bine, totuși, să suferim până, decât după ziua scrutinului. Campania electorală mai este și perioada când se fac tot felul de analize, pronosticuri, sondaje și multe, multe speculații. Ispita-i mare. Greu de rezistat. Dezlegare la scenarii!
            Variante pot fi cu duiumul. Ne vom opri doar la unele dintre ele. Pornim de la o constatare. Acum, la început de noiembrie este evident că după scrutinul din 30 noiembrie 2014 majoritatea parlamentară va putea fi formată cu participarea a cel puțin trei partide. În aprecierile noastre ne vom baza pe ferma convingere că, la etapa actuală, integrarea europeană este unica opțiune fiabilă pentru Republica Moldova.
            Scenariul 1 - Optimist. Forțele proeuropene obțin majoritatea și formează guvernul. Funcția de prim ministru va fi ocupată de către Iurie Leancă.  Mai degrabă, va fi o nouă varianta AIE. Cu PLDM, PD și PL. Chiar dacă cei de la PLDM și PD, mai bine zis liderii acestora, nu prea și-l doresc pe M. Ghimpu drept partener de coaliție. Asta ne-o demonstrează, atât perioada preelectorală, cât și  campania, propriu-zisă. Nu pentru că ar avea ”oi mai multe, mândre și cornute”, ba din contra. Mihai Ghimpu nu este atât de comod cum și-ar dori cei doi. O fi liderul liberalilor un interlocutor cam dificil, însă nu cred că asta-i deranjează cel mai mult. Cu el este mai greu să faci tot felul de mișmaș-uri. Dar, nu vor avea încotro. Vor fi nevoiți să-l accepte sub presiuni atât pe interior, cât și din afară. Ei înțeleg asta și de aceea vor prefera alte opțiuni. Până una alta vor face totul pentru a slăbi pozițiile PL-ului prin tot felul de hărţuieli şi proiecte cu independenţi frustraţi pe rol de clone electorale.
            Pornind de la situația reală, formată în baza unor percepții personale, dar și a sondajelor de opinii, scenariul postelectoral cu reeditarea AIE are puține șanse. Cauzele sunt cunoscute: decepția alegătorilor, corupția la cel mai înalt nivel, lideri compromiși.
            Soluția: Președintele PLDM Vlad Filat și vice-președintele PD Vlad Plahatniuc, personalități asupra cărora planează tot felul de suspiciuni care sperie alegătorul, își retrag candidaturile de pe listele electorale. Mihai Ghimpu, la rândul său, va face câțiva pași în urmă, aducând pe listă nume noi capabile să aducă plusvaloare ofertei PL. Iurie Leancă, Igor Corman și Dorin Chirtoacă pot readuce încrederea oamenilor în  guvernare și parcursul european al țării, iar cu asta, și votul cetățeanului.
            Decizie grea pentru V. Filat, V. Plahotniuc și M. Ghimpu. Dar, unica fezabilă odată ce au adus lucrurile până aici. Și-au făcut-o cu propria mână. Deși, pe termen lung, în urma unui astfel de comportament imaginea actualilor lideri va avea numai de câștigat. Dar, va reuși, oare, cineva să-i convingă. Cred că nu.
            De aici și optimismul nostru în privința acestui scenariu – unul rezervat.
            Scenariul 2 - ”V.V.V.”. Partidele proeuropene nu cumulează numărul suficient de voturi. Pentru a obține majoritatea necesară ele pot face alianță cu PCRM. Mai reală poate fi o alianță PLDM, PD și PCRM. Creează impresia că cei doi Vladimiri - Plahatniuc și Filat ar preferă mai mult această variantă decât pe cea invocată în scenariul precedent. Ei știu că este mai lesne să te înțelegi cu un alt Vladimir - Voronin decât cu un Mihai care, deseori, - înghimpă. Președintele V. Voronin, dacă e să-l credem pe cuvânt, n-ar fi contra integrării europene. Vrea doar să umble puțin la acordul de asociere. Nu este exclus să-i treacă dorința, dacă europenii se vor opune categoric, iar miza va fi una concretă și materială.
            Un asemenea scenariu este și el fezabil. Marea provocare va veni, însă, de la partajarea funcțiilor. Este greu de imaginat cum comuniștii vor susține candidatura lui Iurie Leancă la șefia guvernului. Ne putem trezi cu un guvern ”tehnocrat”, sub controlul strict al oligarhilor, care de acum vor fi trei. Nu trebuie să excludem nici revenirea lui Vladimir Nicolaevici la Preșidenție.
            Conform acestui scenariu totu-i posibil, inclusiv, criza politică și anticipatele.
        Scenariul 3 – ”Anticipate”. Forțele care optează pentru vectorul estic acumulează destul de multe voturi. Cum menționam și cu altă ocazie, meritul nu va fi atât a partidelor pro-ruse, cât a celor care și-au asumat responsabilitatea guvernării după 2009. Cunoscând simpatiile comuniștilor pentru Rusia, PCRM formează o coaliție, anume, cu promotorii Uniunii Vamale. Își aleg Președintele Parlamentului. Purced la alegerea prim-ministrului. Aici poate interveni Președintele Nicolae Timofti. Constituția Republicii Moldova, articolul 98 stipulează că după consultarea fracţiunilor parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Evident că Nicolae Timofti îl va propune pe Iurie Leancă. Nimeni nu va ceda.
            Criză politică este iminentă. Soluția - alegerile anticipate.
          Scenariul 4 – ”S.F.”. Pe ultima sută de metri pe listele unui partid proeuropen (PLR, PAD, PPM) se regăsesc mai multe persoane notorii care acaparează masiv din bazinul indecișilor. Astfel devin viabile contururile unei noi alianțe proeuropene.
            Subiectul dat apare periodic în discuțiile din spațiul public. Dar rămâne  doar un scenariu ipotetic și puțin probabil să depășească acest cadru. 
            Îmi imaginez cum la apariția acestui proiect, unii lideri din actualele partide aflate la putere, comandă ortacilor să-i sfâșie. Să-i devoreze din fașă. O vor face dintr-un instinct. Unul primar. Fără să-și dea seama că anume varianta dată poate fi unica salvatoare, chiar, și pentru ei. Dacă ar ține cu adevărat la parcursul european, mai mult decât la propriile orgolii, din contra, ar susține, ba chiar ar sprijini prin toate mijloacele apariția unei asemenea forțe. O forță reală. Credibilă. Nu proiect de buzunar.
            Prognoze. Deocamdată presimțire rămân pesimiste. Cei trei, V. Filat, V. Plahotniuc și M. Ghimpu nu vor ceda. Apropo, liderul neformal al PD-ului ar putea-o face fără mare stres. Aflarea în culisele politicii nu-l sperie. Are experiență. Ceilalți doi se vor opune. Vor încerca să ne convingă că fără ei „globul Moldovei” s-ar opri. Una cu alta, la modul real vor putea fi aplicate scenariul 2 sau 3.
            Puține motive de bucurie. Din patru scenarii identificate cele optimiste par ireale sau rămân imaginare. Celelalte două ne duc direct sau indirect în anticipate.
            Porția de optimism. Așteptăm data de 23 noiembrie. Până atunci listele mai pot fi modificate. Mai știi? Speranța moare ultima.
            O altă doză de optimism vine de la secțiile de votare pentru alegerea președintelui României de pe teritoriul Republicii Moldova. Nu ne vom referi la faptul cu cine au votat românii basarabeni. Facem abstracţie şi de proasta organizare, care se invocă, de la secţiile de votare din consulatele României. Vom constata doar că pentru a-și exprima opțiunea oamenii au stat în rând patru ore și mai mult. Încă nu e totul pierdut.   
03.11.2014


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Teoria „Spirala tăcerii” și basarabenii

  Efectele politice descrise de teoria „Spirala tăcerii”, de obicei, se fac mai bine simțite în alegeri. Dacă politicienii promit și nu se ț...