sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Decalog pentru cetățeanul derutat


Prima poruncă: Să mergi la alegeri! Funcţia politică cea mai importantă este aceea de simplu cetăţean Este ziua când tu ești stăpânul acestei țări. Ia-ţi datoria în serios. Fără tine ţara nu este întreagă. Dă dovadă de demnitate.
A doua poruncă: Rămâi optimist! Chiar dacă nu de fiecare dată găseşti motive pentru asta. Posibil că, votul tău nu va schimba lucrurile anume așa cum ţi-o  doreşti. S-a mai întâmplat. Refuzul de-a vota, însă, la sigur nu va schimba lucrurile în bine. Nimic nu este mai puternic decât o idee a cărui timp a venit. Tu poţi da sens lucrurilor. Ai făcut-o nu odată. Acum e iarăşi ziua ta, n-o rata.
A treia poruncă: Votează viitorul! Lasă nostalgiile. Îmbracă-le în poveşti şi basme şi spune-le nepoților. Nu permite trecutului să te înghită. Posibil, ai toate motivele de-a privi cu teamă ziua de mâine. Nu dispera.  Cea mai frumoasă zi încă nu ai trăit-o. Ea depinde, chiar, de votul tău.
A patra poruncă: Alege liber! Binecuvântează libertatea. Este o valoare pentru care trebuie să lupți în fiecare zi. Eşti dezgustător când te complaci în ipostaza celui care roade osul aruncat de cineva. Sclavii fericiţi sunt cei mai înverşunaţi duşmani ai libertăţii. Înţelepciunea vine, deseori, pe calea deziluziilor. Mai e multă cale de făcut. Cel mai lung drum începe cu primul pas. Niciodată nu este târziu pentru un nou început. Optează pentru libertatea de a decide.
A cincea poruncă: Votează esența! Aparențele sunt amăgitoare. Judecă faptele şi nu vorbele. Promisiunile deşarte sunt mai nocive decât adevărul crud. Nu te lăsa sedus de vorbe goale. Grija demagogică nu ţine nici de foame nici de frig. A greşi este omenesc, dar a persevera în greşeală este ceva diabolic (Seneca). Iartă fără a luneca în scleroză. Corupţia, şantajul şi aroganţa nu are culoare politică. Discerne şi votează în cunoştinţă de cauză.
A şasea poruncă: Mizează pe tine! Încearcă să te descurci. Vei obţine mai mult decât îţi pot oferi alţii. Votează pe cine nu-ți va afecta planurile. Tu meriţi să trăiești bine. Probabil politicienii te-au dezamăgit. Jocurile politice pot fi ţinute în frâu doar de tine. Ai cerut puţinul şi ţi s-a dat şi mai puţin. Fii realist, propune-ţi imposibilul!
A şaptea poruncă: Votează pentru cei cu şanse! Ai grijă ca votul tău să nu se piardă. Informează-te, documentează-te, deşteaptă-te! Va trebui să închizi ochii la unele lucruri. Vezi, sa nu arunci pruncul odată cu apa murdară. Ai fost omul loialităţii fără margini şi politicienii s-au folosit de asta. Te-ai confruntat deseori cu ipocrizia şi ticăloşenia ordinară a celor pentru care ai mai votat.  Îngăduinţa este apanajul celor puternici. Fii puternic.
A opta poruncă: Votează echipe! Candidații independenți au puține șanse și mai puține pârghii. De acord: unii din ei, chiar, sunt buni. Unde-i unul nu-i putere. După alegeri să cerem mai insistent modificarea modalităţii de a alege. Să nu mai votăm doar liste, dar şi oameni.
A noua poruncă: Implică-te! Tot ce-i trebuie răului pentru a reiși. este ca oamenii buni să nu facă nimic. Îndeamnă şi pe cei de alături. Convinge să facă alegerea corectă. Nu poţi cere fără a oferi. Dă-ți votul pentru a putea pretinde. Împreună vom încerca să recuperam. Lasă lehametea acasă şi mergi la vot.
A zecea poruncă: Reflectează! Ai grijă ce faci cu votul tău. Să-ți transpire buletinul în mână până să-l arunci în urnă. Nu uita, aceasta-i ţara ta. Tu eşti stăpân aici. Este timpul tău. Înaintea de-a acţiona mai gândeşte-te o dată. Lasă inteligenţa să-ţi dicteze. Votează pentru a fi auzit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Teoria „Spirala tăcerii” și basarabenii

  Efectele politice descrise de teoria „Spirala tăcerii”, de obicei, se fac mai bine simțite în alegeri. Dacă politicienii promit și nu se ț...