vineri, 23 ianuarie 2015

Șansa pauzelor lungi și dese…

            Punctul pe i era ca și pus. Jocurile erau ca și făcute. Rămânea doar o formalitate. Lucrurile devenise evidente încă din timpul campaniei electorale. Totul a mers după scenariul elaborat în birourile Partidului Democrat. Măştile au fost scoase pe parcursul ultimei săptămâni. După votarea de ieri a comisiei de alegere a Președintelui Parlamentului totul părea, doar, o chestie de procedură. Sistemul funcționa impecabil. Elementele sistemului își ocupaseră locurile în sală. Până și cei mai optimiști păreau consolați. Da, cât se poate? Mai bine un sfârşit dramatic, decât o dramă fără de sfârşit!
            Dar… S-a ridicat Valeriu Streleț. N-a făcut-o din capul lui. Și a dat totul peste cap. Să le luăm pe rând.
            Lucrurile derulau de o asemenea manieră, încât, era evident că cei din PD sunt vioara întâi. Liderul formal al PD-ului a început tot mai mult să ne amintească prin declarațiile sale pe un alt Marian Lupu - cel din timpul şi perioada imediat următoare evenimentelor din 7 aprilie 2009. La fel de dur, grav şi hotărât. Chiar și după întrevederea de la Aeroport era evident că, deși ezita, Vlad Filat merge pe mâna și face jocul liderului neformal al PD-ului, Vlad Plahotniuc. Ultima perioadă liderul PLDM-ist devenise vulnerabil. Probabil, cineva care-i dăduse cândva  acceptul pentru afacerile sale, acum încercă să scoată dividende din situația creată. Cum s-a ajuns aici? Dați să reflectăm.
            Experienţa noastră de edificare a unei societăţi democratice ne sugerează că adevărata valoare a unui partid poate fi aflată numai dacă după o perioadă de guvernare a trecut prin purgatoriul opoziţiei. Traseul ar fi următorul: opoziție – guvernare – opoziție... Schema este valabilă şi în cazul liderilor politici. Testul alternanţei aplicat la nivel de partid sau de lider politic.
            Afirmaţia lordului Acton despre capacitatea puterii de-a seduce este arhicunoscută. Ne-am convins nu o dată că a rezista în cazul dat este la limita posibilităților umane. Aflarea în opoziţie după o perioadă de guvernare nu că este, doar, benefică dar, după cum ne arată practica, și obligatorie pentru o formaţiune politică din spațiul purto-nistrean. În primul rând, face bine integrității morale a liderilor. Coboară ”zeii” şi ”fanaticii” cu picioarele pe pământ. După faptul cum depășește perioada aflării în opoziție după ani de guvernare poți să îţi dai bine seama de adevărata valoare și pondere a unui partid politic. Înțelegi cine sunt persoanele devotate şi integre și care – false și amorale.  Or, în partid lumea vine din vari motive, inclusiv, materiale. Mai ales, dacă este vorba de un partid aflat la guvernare.
            Supraviețuirea politică în opoziţie după o perioadă de aflare la guvernare, în lipsa pârghiilor este o chestie. În cazul dat ne  referim la realitățile Republica Moldova, unde mecanismele statului de drept funcționează aşa cum funcţionează. Se includ selectiv și doar la indicațiile cuiva de pe Olimpul puterii. La noi această experienţă o au doar câteva partide. Testul ”opoziție – guvernare – opoziție” în diferite perioade l-au avut de susținut cei de la PCRM, PD şi PL. Adevărat, PD –ul l-a trecut mai demult. Acum, practic, avem un alt partid, dar oricum…
            Partidul Liberal-Democrat din Moldova nu a avut şansa unui asemenea exercițiu. Totul a mers ca pe roate. Poziționându-se drept anticomunist, PLDM-ul a picat bine peste aşteptările unei bine părţi a cetăţenilor nemulțumiți de mersul lucrurilor în țară şi derapajul spre autoritarism a liderului comunist. Reuşind să adune în jurul său nume notorii şi persoane bine pregătite din diferite domenii, liberal-democrații, chiar, la primele alegeri la care s-a înscris a reuşit saltul spectaculos din partid de opoziție extraparlamentară în una parlamentară. Deja, peste numai trei luni, în urma alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, se va regăsi în arcul puterii. De atunci şi până astăzi, trecând încă prin două scrutine parlamentare, făcând parte din diferite variante de alianţe şi coaliţii, PLDM-ul a fost mereu la guvernare.
            Cât n-ar părea de paradoxal, dar perpetuarea la guvernare nu a făcut bine partidului. Greu de rezistat. Ispitele erau prea mari. La un moment dat apare senzația atotputerniciei, pierderea capacității de a discerne și autocontrol.  Acumularea ”păcatelor” pe parcursul a mai multe guvernări limitează câmpul de manevră a liderilor. Ei devin șantajabili. Problema controlului sistemului de drept devine una existențială. Toate acestea explică comportamentul liderului PLDM din ultima perioadă. Altul decât ne obișnuisem. Acum nesigur și debusolat. De fapt, sunt consecințele aflării non-stop la guvernare şi, legate de aceasta, povara învinuirilor de furt, corupţie şi delapidări de fonduri publice.
            La moment, în Republica Moldova cârmuiește real acela care controlează organele de drept: procuratura şi justiţia. Liderul PLDM a înțeles asta, dar era târziu. Vă imaginați că cineva, astăzi să renunţe de bună voie la aceste pârghii? Povești de adormit electoratul. De aici şi reacţia bolnăvicioasă a democraților moldoveni la propunerea cu procuror invitat din afară.
            Mizele celor de la PD-sunt mai mult decât clare. Dar cei de la PLDM?... De ce merg cu PD-ul şi nu fac front comun cu PL-ul cum pare firesc? O poziţie fermă a PLDM-ului ar fi impus PD-ul să se alăture. Nu a făcut-o. Din contra, Vlad Filat a mers pe mâna lui Vlad Plahotnic. De ce oare? Cum credeţi? …
            Mai întâi a fost intransigența celor de la PL, exprimată de Mihai Ghimpu. Nu de fiecare dată a făcut-o atât de coerent, cum ne-am fi dorit. Dar, suficient de clar. Conta mai mult conținutul și mai puțin forma. Au urmat sugestiile europenilor. Apoi ieșirile la microfon a lui Valeriu Streleț. Și pauze. Multe și îndelungate. Sperăm să, le pice bine. Doar, noi, încă, mai ținem minte că, pauzele lungi și dese sunt cheia marilor succese.
           Înainte de votul de astăzi din Parlament una este clar: PLDM-ul sau va fi în coaliție cu PL, sau nu va fi de loc. Asta, dacă privim lucrurile pe termen lung. Dar, cum altfel? Că doar ”La Mulți Ani!” ne-o dorim și ne-o tot spunem de vre-o trei săptămâni încoace.

          P.S. Din surse ”demne de încredere” am aflat că pauzele și-au avut impactul. Împărțeala ar fi fost alta. De acord, tristă consolare să afli că nu vei fi spânzurat ci doar decapitat. Oricum există încă un suspans. Călăul poate da pe alături. Mai știi... În continuare viața bate filmul. (24.01.2015)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Teoria „Spirala tăcerii” și basarabenii

  Efectele politice descrise de teoria „Spirala tăcerii”, de obicei, se fac mai bine simțite în alegeri. Dacă politicienii promit și nu se ț...